Guide: Utregning av formotstanden til en lysdiode

Publisert: 03.04.2011 i Elektronikk
Stikkord:, , , , , , , ,

Om man skal koble opp lysdioder i kabinettet sitt, eller til et annet formål, er det et par ting å huske på. Blant annet er ikke vanlige lysdioder beregnet for 12V eller 5V, noe som fører til at man må hindre en del av spenningen i å legge seg over lysdioden. Når man så skal finne er måte å gjøre dette på, kan det være lurt å holde øye med strømmen som går igjennom kretsen. Om strømmen blir for høy, kan det føre til at lysdioden svir seg, og dermed blir ubrukelig.

Når man kjøper lysdioder står det ofte merket hvilke spenning og strøm de er beregnet for, noe som hjelper oss under utregningene. Under følger et eksempel på hvordan man kan regne ut størrelsen på formotstanden. Spenningen og strømmen som er valgt er kun et eksempel, og gjelder ikke for alle lysdioder.

Lysdiodens spesifikasjoner:

  • Id 20mA (strømmen gjennom lysdioden)
  • Ud = 2,2V (spenning over lysdioden)

Spenningskilden vi skal koble lysdioden til:

  • Us = 5V

For å finne spenningen som vi ikke ønsker å ha liggende over lysdioden (Ur), bruker vi rett og slett enkel subtraksjon.

  • Ur = Us – Ud
  • Ur = 5V – 2,2V = 2,8V

Ur er nemlig spenningen som vi ønsker å ha liggende over formotstanden. Når vi nå vet både spenningen over motstanden (2,8V), og strømmen som skal gå gjennom kretsen (20mA), kan vi vet hjelp av Ohms lov finne ut motstandsverdien.

  • Ohms lov: U = R * I

Om man deler på I på begge sider av denne formelen, ser den slik ut.

  • U / I = R

Nå kan vi rett og slett bare sette inn verdiene fra tidligere, og svaret vi får er da størrelsen på formotstanden.

  • 2,8V / 0,020A = 140Ω

Verre er det ikke!

kommentarer
  1. […] interessert i å elektronikk, går det fort å koble opp et par lysdioder  med formotstand (Se Guide: Utregning av formotstanden til en lysdiode). Alternativet om man ønsker å lyse opp med lysdioder, men ikke har lyst til å regne ut […]

  2. adrian sier:

    hva med vanlige doioder

Legg igjen en kommentar